ABC News – Autoritetet shqiptare kanë qenë në dijeni për vdekjen e dy shtetasve shqipëtarë

Autoritetet shqiptare kanë qenë në dijeni për vdekjen e dy shtetasve shqipëtarë, Artur Doda  dhe  Leonard Isufaj  në 2014.
Kjo evidentohet nga korrespondencat që ka patur midis ambasadës së Shqipërisë pranë Mbretërisë së Bashkuar dhe Irlandës, ministrisë së jashtme të Shqipërisë dha autoriteteve britanike. I kontaktuar nga KLAN për lajmin e botuar në mediat britanike ” The Guardian” dhe BBC, ambasadori i Shqipërisë në Mbretërinë e Bashkuar dhe Irlandës, Mal Berisha ka shpjeguar detajet e informacionit  për këtë ngarje.
“Ambasada e Shqipërisë pranë Mbretërisë së Bashkuar dhe Irlandës ka mbajtur një trekëndësh kontaktesh për këtë ngjarje. Ne kemi qenë në kontakt me autoritetet britanike, me autoritetet shqiptare dhe me familjet e viktimave. Sapo jemi njoftuar për ngjarjen e  26 shkurtit 2014, ku dy prej 11 shtetasve shqiptarë të përzënë nga Anglia për në Hollandë  janë hedhur në ujërat e detit tê Veriut nga anija Bretania, ne kemi kontaktuar autoritetet britanike për shjegimet rreth ngjarjes, identifikimin e personave dhe për të mësuar në ç’farë gjendje janë gjetur personat”. është shprehur Mal Berisha.

Lees verder

Advertenties

Mbas sapunit sarinë Erion Braçe po bashkëpunon me “Çekosllovakinë”

Mbas deklaratës “bombë” te deputetit i Partisë Socialiste, Erion Brace, që sarina është si sapunë me të cilën lahen duart, Braçe ka bërë përsëri një gafë te madhe.

Deputeti i majtë Brace, i cili ishte prezent në shpërndarja e certifikatave të legalizimeve, deklaroj që tashmë ka filluar një projekt turistik, për të cilën bashkëpunon me Ambasadën e Çekosllovakisë.
Çekosllovakia është shpërbërë në vitin e largët të 1993, por si duket Braçe ende nuk ka mësuar që tashmë Çekia dhe Sllovakia janë dy shtete të ndara sovrane.

Është për të ardhur keq që një deputet i Kuvendit të Shqipërisë nuk njeh as shtetet anëtare të Bashkimit Evropian.
Nuk dihet ende nëse ky projekt është një sajesë e radhës, apo Braçe akoma mendon që shteti i Çekosllovakisë akoma ekziston.

(Botuar në Gazeten 55 dhe Rilindja Demokratike, vt)

Jo tritol Presidencës!

Vincent TRIEST – Pushteti ndahet! Kjo është një nga konceptet më të rëndësishme në një demokraci funksionale. Por, siç duket, kjo nuk funksionon me Ramën që adreson në drejtim të Presidentit fyerjet e tij të ulëta. Është e turpshme që në një vend që synon të integrohet në Bashkimin Evropian të ketë ngjarje të tilla që nuk respektohet institucioni më i lartë nga qeveria e Edvin Ramës. Rama ka zgjedhur rrugën e luftës dhe dëshmon që nuk ka ndërmend të bashkëpunojë me askënd tjetër përveç sigurimsat dhe partizanët e tij. Kjo përbën një praktikë që është e padëgjueshme ndonjëherë qoftë në Shqipëri ose Europë.
Ka disa argumente përse instuticioni i Presidencës duhet të mbetet ashtu siç është. E para e punës, Kushtetuta e vendit është votuar në koncensus nga të gjithë aktorët politikë. Ligji themeltar nuk është një vegël personale dhe as një mjet që mund të ndryshohet sa herë i teket Edi Ramës. Duke ndryshuar ditë për ditë Kushtetutën e vendit ne e ulim vlerën e saj. Ajo është ndërtuar me qëllim në mënyrën në të cilën mund të lexojmë sot, vlerat e saj përbëjnë realisht gurin themeltar të shtetit shqiptar dhe ndryshimi mund të bëhet vetëm një përqindje e lartë e popullit është dakord me rrënimin e institucionit të fundit të pavarur në Shqipëri. Ndaj, një ndryshim të tillë mund të bëhet vetëm nëse qytetarët shqiptarë pyeten me anë të një referendumi mbarë popullor.

Lees verder

Pasiguria në burgje, Holanda vendos të mos ekstradojë më të dënuar në Shqipëri

Një vendim esktrem ka marrë Holanda, e cila nuk do të ekstradojë më të dënuar që kërkohen nga drejtësia shqiptare. Ky vendim i paprecedentë vjen pas konstatimit se në burgjet shqiptare nuk ka siguri për të burgosurit dhe nuk garantohen të drejtat e Konventave Ndërkomëbëtare. Shtetet e Bashkimit Europian shprehen të alarmuara nga niveli i lartë i pasigurisë në burgjet shqiptare . Për këtë shkak Holanda ka vendosur që të mos ekstradojë asnjë të burgosur shqiptar drejt Shqipëri.
Shteti holandez nuk do të kryejë ekstradime shqiptarësh për të kryer dënimin me burg në Shqipëri. Një i dënuar thotë që është arratisur për frikën e gjakmarrjes.
Gjykata në Hagë e ka marrë vendimin më 25 nëntor 2014, që personi në fjalë nuk mund të ekstradohet për shkak të mungesës së sigurisë në Shqipëri. Autoritetet shqiptare kanë kërkuar ekstradimin e këtij njeriu. Personi u dënua për vrasje dhe është dënuar me 7 vjet burg në Shqipëri. Megjithatë, ai edhe në burg, nuk është i sigurt, sepse, sipas autoriteteve ka mungesë sigurie në burgjet shqiptare.
Ministri holandez u ka kërkuar autoriteteve shqiptare se çfarë ata do të bëjnë për të mbrojtur të burgosurin në burg. Sipas gazetës “Volkskrant”, ministri i Brendshëm i Shqipërisë ka thënë që në Shqipëri gjakmarrja është e dënueshme dhe personi mund të marrë shërbim juridik për një tarifë të ulur.
Gjykata i sheh përgjigjet shumë të paqarta dhe për këtë arsye nuk janë të mjaftueshme për ekstradimin e të dënuarit. Shqipëria nuk ka garanci konkrete se, qytetarët do të mbrohen nga autoritetet, pavarësisht se i dënuari përballet me një rrezik real prandaj ekstradimi nuk mund të kryhet. Kjo rrjedh nga nenet 2 dhe 3 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut (KEDNJ). Këto konventa parashikojnë të drejtën e jetës dhe mbrojtjen nga trajtimi jonjerëzor, që vlen dhe për të dënuarit.

(Rilindja Demokratike)

Ernstige overbevolking in Albanese gevangenissen

5-jarig meisje in isoleercel

In Albanië hebben verscheidende media gepubliceerd dat er in het land een ernstige overbevolking van de gevangenissen heerst. Volgens Top Channel, het grootste pro-regering televisie kanaal, zijn er op dit moment meer dan 1000 gevangen te veel zijn in Albanië.  Eerder melde de pro-oppositie krant Rilindja Demorkatike dat er gevallen bekend zijn dat er 12 mensen in een cel worden opgesloten in de Politie cellen van Tirana. Daar kwam gister nog eens bij dat een 5-jarig meisje voor 8 uur was opgesloten in een isolatiecel, nadat ze samen met haar moeder gearresteerd werd.

Lees verder

Cham-kwestie een obstakel voor Albanese EU intergratie?

Sinds de val van het communisme in Albanië probeert het kleine Balkanland de kwestie van de Cham Albanezen internationaal op de kaart te zetten. De Cham Albanezen waren een minderheid in het noorden van Griekenland, een regio die door de Albanezen als Chameria wordt aangeduid en in het huidige Griekenland bekend staat als de regio Epirus. De Chams werden tussen 1944 en 1945 uit Griekenland verdreven, net aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Grieken rechtvaardigde dit handelen door te stellen dat de Chams meewerkten met het Duits-Italiaanse bezetters. Echter speelt de kwestie door recente politieke ontwikkelingen weer op, wat de EU integratie van Albanië kan belemmeren.


Lees verder

Dodelijke schietpartij zet politieke verhoudingen Albanië op scherp

4 november 2014

Op klaarlichte dag heeft zich in een van de drukste straten van Tirana een schietpartij plaatsgevonden, met als tragisch gevolg dat er 4 doden te betreuren zijn. Drie personen zijn aangehouden in verband met de schietpartij door de politie in Tirana. Onder de daders bevind zich Konstandin Xhuvani, de zoon van Luiza Xhuvani een parlementslid van socialistische regeringspartij. Xhuvani is een bekende van de politie aangezien hij in 2011 werd veroordeeld voor een moord waar hij twee jaar gevangenisstraf voor kreeg. Dit laatste schiet bij veel Albanezen nu in het verkeerde keelgat, vooral nadat Xhuvani na een jaar vervroegd vrij kwam en nu opnieuw toeslaat.

Lees verder