Albanië op teentjes getrapt – Telegraaf

Kritische houding Nederlandse politici tijdens bezoek niet gewaardeerd

Door JORN JONKER EN VINCENT TRIEST

DEN HAAG / TIRANA – Kopstukken uit de Albanese politiek halen uit naar Nederland. Een delegatie van politici uit Den Haag is bij een bezoek aan Albanië deze week op flink wat tenen gaan staan. De parlementsvoorzitter haalt nu zelfs het songfestival erbij om te zeggen dat zijn land toch echt beter is dan Nederland.

Nederlandse Tweede Kamerleden zijn deze week op werkbezoek geweest naar onder meer Albanië. De Haagse politici wilden met eigen ogen zien of het Balkanland klaar is voor toetreding tot de EU. Dat de Nederlandse parlementariërs zich nogal kritisch opstelden ten opzichte van de toestand in het land, rapporteurs Pieter Omtzigt (CDA) en Stieneke van der Graaf (CU) stelden bijvoorbeeld op de lokale tv pittige vragen, schoot Albanese politici in het verkeerde keelgat. Premier Edi Rama zei dat hij moest ’lachen’ om de delegatie. Hij wees erop dat Europese ambtenaren al langer feiten verzamelen over de situatie in het land en dat Nederlanders met een kort bezoek een oordeel denken te kunnen vormen. „Wat voor soort feiten kunnen worden verzameld in een halve dag”, vroeg hij zich af.

Parlementsvoorzitter Gramoz Ruci zei over de Nederlandse zorgen over misdaad en corruptie in zijn land: „Mij kunnen ze nostalgisch noemen, maar we hadden geen drugs, corruptie of prostitutie. Deze fenomenen hebben de Albanezen niet naar Europa gebracht, maar die vonden we tussen de Europeanen.”

De parlementsvoorzitter maakte het helemaal bont toen hij zei dat zijn land eigenlijk drie deelnemers aan het Eurovisie Songfestival heeft (de Italiaanse en Cypriotische inzending hebben wortels in Albanië) en Nederland niet. Betere Albanese voetbalprestaties haalde hij er ook direct bij. Ruci wilde maar zeggen: ons land doet er wél toe.

In de Nederlandse delegatie zijn echter grote zorgen over het recente nieuws vanuit Albanië, en dat heeft weinig met voetbal en liedjes te maken. De aanklager die een oud-minister onderzocht, werd er aan de kant gezet. En de broer van een minister die was veroordeeld in Italië voor een drugszaak, wordt niet uitgeleverd volgens lokale media. De Nederlandse regering heeft eerder aangegeven dat Albanië nog niet klaar is voor toetreding.

Delegatieleider en VVD-Kamerlid Malik Azmani vond het bezoek desondanks nuttig. „Dat er kennelijk in Albanië een gevoelige snaar is geraakt door de vragen die zijn gesteld, daar nemen wij kennis van.”

Advertenties