NOS: Albanië saboteerde uitlevering parlementslid

In België is hij al veroordeeld voor moord, in eigen land zit hij vast omdat hij een moordcomplot zou hebben verzonnen. Een schandaal rond het Albanese parlementslid Mark Frroku lijkt geen einde te kennen. Gisteren stapte het hoofd van de politie in Albanië op, omdat een Belgisch uitleveringsverzoek voor Frroku was gesaboteerd.

De politiechef nam zijn verantwoordelijkheid nadat twee van zijn officieren werden gearresteerd. Zij zouden het uitleveringsverzoek dat België in januari via Interpol deed in een la hebben doen belanden.

België veroordeelde Frroku tot 10 jaar cel wegens medeplichtigheid aan de moord op een Albanese man in Brussel, naar verluidt om een ruzie rond een prostitutienetwerk dat werd gerund door Frroku’s oudere broer Arben.

Kopzorgen

Het betekent grote kopzorgen voor de regering van premier Edi Rama, wiens coalitie deels steunt op de kleine christen-democratische partij van de broers Frroku. Rama wil met drastische hervormingen Albanië klaarstomen voor de EU, maar het schandaal toont aan hoe moeilijk het is schoon schip te maken.

De politieke carrière van Frroku lijkt inmiddels voorbij. Hij zit in eigen land ook nog eens onder huisarrest omdat hij een valse getuigenis zou hebben afgelegd. Hij bracht een gerucht in de wereld dat de parlementsvoorzitter een moordcomplot beraamde op een collega.

Die zaak ligt nu bij justitie, die zich vroeg of laat zal moeten buigen over het Belgische uitleveringsverzoek. Frroku kan in Albanië rekenen op een nieuw proces, omdat hij in hoger beroep is gegaan. Het parlementslid toont zich strijdbaar en zegt dat hij niet eens in België was, toen de moord werd beraamd.

(NOS/Joost van Egmond)

Advertenties