Dodelijke schietpartij zet politieke verhoudingen Albanië op scherp

4 november 2014

Op klaarlichte dag heeft zich in een van de drukste straten van Tirana een schietpartij plaatsgevonden, met als tragisch gevolg dat er 4 doden te betreuren zijn. Drie personen zijn aangehouden in verband met de schietpartij door de politie in Tirana. Onder de daders bevind zich Konstandin Xhuvani, de zoon van Luiza Xhuvani een parlementslid van socialistische regeringspartij. Xhuvani is een bekende van de politie aangezien hij in 2011 werd veroordeeld voor een moord waar hij twee jaar gevangenisstraf voor kreeg. Dit laatste schiet bij veel Albanezen nu in het verkeerde keelgat, vooral nadat Xhuvani na een jaar vervroegd vrij kwam en nu opnieuw toeslaat.

Schietpartij

Vandaag vond om 4:30 in de morgen in een van de drukste straten van Tirana een ruzie plaats tussen 7 personen, met een tragische uitkomst. Na de schietpartij werden de levenloze lichamen van 4 mensen gevonden en is een persoon is met lichte verwondingen na het ziekenhuis van Tirana getransporteerd. Volgens ABC News Albanië is onder de gearresteerde de zoon van Luiza Xhuvani, die alle schoten heeft gelost. Onder de dodelijke slachtoffers zijn 3 Albanezen en 1 Italiaan. Volgens de politie zijn twee van de slachtoffers in een bar doodgeschoten, terwijl de andere twee slachtoffers waaronder de Italiaan buiten dood in de auto zijn gevonden. Xhuvani werd 70 meter verderop gepakt, terwijl hij weggevluchte voor de politie. Volgens ooggetuigen verzetten Xhuvani zich tijdens zijn arrestatie.

Geen lieverdje

Xhuvani is geen onbekende van de politie, in 2011 vermoorde Kostandin Xhuvani  Alfred Musabelli nadat een kleine ruzie uit de hand liep. Hij werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf, een straf die bij veel Albanezen als te laag wordt gezien en als een voorbeeld van corruptie in de rechtspraak. Xhuvani kwam in juni van dit jaar opnieuw in het nieuws, nadat hij gezocht werd door de politie voor een andere schietpartij. De politie van Albanië plaatste hem op een lijst van 27 personen die verdacht werden van het beschieten van de politie. Dit gebeurde nadat deze een drugsdorp in het zuiden van Albanië hadden omsingeld, waarbij de politie met onder andere kalasjnikovs, mortiergranaten en anti-tank wapens werd beschoten.

Oppositie

Oud-premier Berisha reageerde als een van de eerste op de gebeurtenissen vandaag.  “Tirana staat vandaag op met een bloedige schietpartij van de criminele bende van de regering. De overheid is opnieuw aan het werk om de moordenaars te redden! Vandaag zijn vier mensen vermoord in een van de veiligste straten van Tirana. Dit zou niet zijn gebeurd als deze criminele bende niet werd ondersteund door de regering en de immuniteit die ze bezitten.”

Verder stelde Berisha dat de politie nog te weinig heeft losgelaten over deze moordpartij die Tirana heeft opgeschrikt. Volgens Berisha is het schandalig dat Konstandin Xhuvani vervroegt vrijkwam, waardoor hij maar een jaar in de gevangenis zat. Ook stelt Berisha dat het absurd is dat Konstandin een van de belangrijkste donateurs voor de Socialistische Partij was ten tijde van de verkiezingen vorig jaar. “Deze gebeurtenis bewijst dat vandaag de misdaad en de regering één zijn en onafscheidelijk van elkaar en dat de politie nul controle heeft over misdaad en de criminaliteit die volledige controle heeft over ons grondgebied.”- schrijft Berisha.

 

Aftreden

Luiza Xhuvani verklaarde op tv dat ze haar aftreden als parlementslid zal indienen bij de parlementsvoorzitter. Gekleurd in zwarte kleuren gaf ze aan zich te schamen voor haar zoons daden. In een zichtbaar aangeslagen en emotioneel tv optreden bood ze excuses aan voor de daden van haar zoon. Edi Rama, de premier van Albanië, nam daarna het woord over en distantieerde zich van de gebeurtenis. Volgens hem was het een criminele daad waar hij niks mee te maken had. Toch kon Rama het niet laten om de oppositie aan te vallen en om te stellen dat hij het in deze situatie veel voorbeeldiger deed dan zijn voorganger Berisha.


In een reactie hierop verklaarde de Democratische Partij (DP), dat ze het een positief signaal vinden dan Luiza Xhuvani afgetreden is. Echter nemen ze het Rama kwalijk dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om de oppositie aan te vallen. Volgens DP heeft de politie gefaalt, aangezien Konstandin Xhuvani gezocht werd maar niet opgepakt was.

(Vincent Triest)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s